Stress en burn-outcoaching

‘Sometimes the most productive thing to do is rest.’

De toename van stress en burnout is erg opvallend binnen onze maatschappij. Meer en meer mensen blijven zo lang rennen, springen, vliegen, duiken en vallen tot ze niet meer kunnen doorgaan.

Vanaf de eerste industriële revolutie 250 jaar geleden, is ons leven in een ware stroomversnelling terechtgekomen. Ook de komst van het internet heeft als het ware de hele wereld binnengebracht in onze living.

Daarnaast zijn er nog tal van veranderingen binnen de maatschappij die stress verhogend werken. Het is dan ook niet zo vreemd dat ons lichaam op een gegeven moment aan de alarmbel trekt en dit enkel en alleen doet om ons te beschermen.

Stress lijkt wel het nieuwe normaal geworden, een verontrustende trend.

Een beetje stress af en toe kan geen kwaad. Maar als stress langdurig blijft aanhouden, zonder of met weinig herstel, dan zal ons lichaam reageren. We raken overspannen en als we blijven doorgaan komen we in een burnout terecht. In beide gevallen ben je welkom om hier samen een traject rond op te starten.

Symptomen van chronische stress zijn:

  • Concentratieproblemen
  • Slaapproblemen
  • Eetlustveranderingen
  • Terugtrekken
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen

Ontstaan

Door eens heel ver terug te gaan in de tijd, kunnen we het één en ander verduidelijken. We moeten al 60 miljoen jaar terug om uit te komen bij de eerste aapachtigen. 400.000 jaar geleden spreken we van de eerste mensachtigen die vuur konden maken, 200.000 jaar geleden begon de eerste taalontwikkeling en begonnen mensen zich te groeperen in nederzettingen.

Gedurende al die tijd paste de mens zich voornamelijk aan aan zijn omgeving.

Vanaf 250 jaar geleden ontstond er een ommezwaai met de eerste industriële revolutie (mechanica), tweede industriële revolutie (elektriciteit, 150 jaar geleden), de derde industriële revolutie (computers, 60 jaar geleden) en de komst van het internet ongeveer 25 jaar geleden. Vanaf toen begon de mens zijn omgeving aan zichzelf aan te passen.

Wanneer je beide tijdspannes naast elkaar zet, 399.750 jaar versus 250 jaar, zie je dat deze disproportioneel zijn. Het is niet zo vreemd dat ons lichaam, brein  en zenuwstelsel in een kramp schieten door de snelheid en veelheid van informatie, prikkels, aanpassingen,… die er op ons afkomen.

En zo komen steeds meer mensen terecht in een burnout, we vergeten te pauzeren.

Aanbod

Een burnout is simpel gesteld een energiestoornis, het zenuwstelsel staat te lang onder druk zonder dat er sprake is van herstel en het lichaam trekt de stekker eruit. We vallen letterlijk stil.

Doorsnee gezien kent een burnoutcoaching 3 fases:

Fase 1: EHBO, Eerste Hulp bij BurnOut

Dit is de fase van het afremmen en beginnend aanvaarden. De rekker is gesprongen en het is op. In deze fase staat zelfzorg centraal. Wat heb ik op dit moment nodig, hoe laad ik mijn batterij stukje bij beetje op.

Doornsee worden mensen gedurende deze fase thuisgeschreven door de huisarts en dit betekent dus ook dat ze tijd nodig hebben om te herstellen.

In deze fase zitten grote verschillen, afhankelijk van hoe snel je zelf aan de alarmbel hebt getrokken.

Fase 2: De saboteurs

Welke patronen, overlevingsmechanismen hebben jou zover gekregen dat je in deze situatie bent beland? Welke patronen kan je beter overboord gooien?

Tijdens deze fase worden we ons meer en meer bewust van onze gedachten, gevoelens en ons gedrag dat allemaal op elkaar inhaakt. Je leert je saboteurs kennen en je leert ze ook om te buigen. Tegelijk ga je je radiofrequentie vaker switchen van innerlijke criticus naar innerlijke mentor.

Fase 3:

Ondertussen heb je een heel parcours afgelegd. Je staat aan een tweesprong, maak ik een carièrreswitch of herstart ik op mijn huidig werk. Beide keuzes vergen best wat voorbereiding. 

We kunnen het re-integratie-traject in deze fase bekijken of we kunnen een loopbaancoaching opstarten.


Een coachingsgesprek kost 60 euro


Contactformulier